Etiketter

torsdag 27 februari 2014

Växthuseffekten

Växthuseffekten. 

Växthuseffekten är naturlig och om den inte skulle finnas skulle det vara väldigt kallt på gjorden, och människorna skulle ha svårt att leva här. Växthuseffekten kallas uppvärmining. Växthuseffekten är livsviktig. Människan påverkar nästan inte alls hur mycket vattenånga det finns i atmosfären.  Vattenånga, metan och koldioxid är viktiga växthusgaser. Vattenångan är den gas som bidrar mest. Metan bildas tillexempel i risfält. 

Atmosfären blir tunnare ju mer koldioxid och bilgaser vi släpper ut. Koldioxidet ökar ju mer utsläpp vi släpper ut, från fabriker, bilar osv. Om ungefär 100 år kommer jorden att vara 4 grader varmare. Om jorden blir varmare kommer isarna att smälta, vi i sverige kan få mer översvämningar och stormar. Människorna som bor vid ekvatorn skulle få det väldigt varmt och torrt, och det kan leda till svältkatastofer. 

För att hjälpa växthuseffekten kan man minska utsläppet från bilar och fabriker. Man kan också börja cykla mer än att åka bil. Och man kan försöka samåka mer så är det inte lika många bilar som släpper ut gaser. Vi behöver minska utsläppet från bilar och andra fabriker. Det är vi människor som gör så att växthuseffekten ökar. Ifall medeltemperaturen ökar med 1 grad till, kommer vi få det lika varmt som det är i Tyskland. Vattenångan i luften står för 80% av växthuseffekten. 

Växthuseffekten är en grundläggande egenskap hos jordens klimat den påverkar balansen mellan inkommande solstrålning och utgående värmestrålning. Om växthuseffekten ökar kommer den att påverka hela världen. Vissa djurarter kommer att dö ut, som tillexempel isbjörnarna. 

Den tar åt sig värme och släpper inte ut den. Människans ökande utsläpp av växthusgaser håller på att värma upp vår jord. När vi åker bli förbränns bensin till koldioxid ifrån motorn. När vi lyser och värmer upp våra hem med kolkraft eller olja bildas också koldioxid. 

Koldioxid liksom vattenånga är växthusgaser, och tillsammans med andra gaser i vår atmosfär som metan och freoner värmer upp vår jord genom att hålla kvar solens värmestrålning.Växthusgaserna i jordens atmosfär förhindrar och fördröjer den långa solstrålningen från att lämna vår jord och värmer upp planeten. Utan den naturliga växthuseffekten skulle livet på jorden i våra nuvarande former vara omöjligt. Varför det inte är varmast på nordpolen är för att isarna reflekterar tillbaka solens strålning. 

Bieffekten med att det kommer bli varmare och varför det är så farligt är, att människorna kommer att förlora sina hem. I Sverige är Malmö ett av dem ställena som skulle få mycket katastroföversvämningar. Eftersom vi hugger ner så mycket träd, påverkas planeten av det eftersom man kommer få mer koldoxid på jorden, och då kommer växthuseffkten att påverkas ännu mer. Träden innehåller koldoxid och dem tar upp mycket koldoxid och om dem inte kan göra det kommer koldoxiden inte ha någon nytta på jorden utan bara förstöra för växthuseffekten. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar