Etiketter

torsdag 16 februari 2012

labbrapprt färger

Syfte: Syftet med laborationen var att se vad som händer med vitt och färgat ljus när det kommer in i ett prisma.
Materiel: Optisk bänk, lampa, Elkub, lins + 10, spalthållare, en lodrät spalt, prismabord, blått och rött färgfilter 4 muffar och en vägg.
Utförande: Vi monterade ställningen och satte in en lodrät spalt i spalthållaren och satte på lampan och vred på prisman tills vi såg ett spektrum på väggen.
Vi tog bort linsen och den lodräta spalten ur spalthållaren och satte in det röda färgfilter och satte på lampan sen tog vi det blåa färg filtret och satte på lampan.
Resultat: När vi satte på lampan och hade på linsen och den lodräta spalten så kom det ett spektrum där rött böjdes minst och violett böjdes mest. 
När vi hade i det röda färgfiltret så såg man bara rött och dem blåa färgerna absorberades in i det röda. Samma sak fast tvärtom hände när vi hade det blåa färgfiltret.
Slutsats: När vi hade linsen och spalten i så såg man ett spektrum där rött böjdes minst eftersom den hade längst våglängder, den violetta böjdes minst för den hade minst våglängd och man såg allt ljus för att vitt är alla färger och reflekterar då tillbaks alla färger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar