Wolfgang Amadeus Mozart
Mozart levde på 1700-talet. Han blev 35 år gammal, och hade nog inte den bästa uppväxten. Vid vuxen åldern bosatte Mozart sig i Wien, som fri konstnär. Mozart träffade en tjej som hette Constanze. De gifte sig, men Mozarts far gillade inte att han bodde tillsammans med henne.
Mozart dog ung, men hann ändå skapa en del musik. Han skrev 626 verk. Han skrev också många olika slags musikstycken som tillexempel operor, kammarmusik och pianokonserter. Hans stil, som han komponerade kallas för wienklassicism.
Mozarts mest kända verk är operan Trollflöjten, som har används i många filmer. Trollflöjten handlar om en prins som heter Tamino som springer vilse och ropar efter hjälp, eftersom han blir jagad av en jättelik orm. Tamino blir trött och faller ihop på marken. Han räddas av tre kvinnor med magiska krafter, som dödar odjuret och sedan försvinner. När Tamino vaknar har fågelfängaren Papageno kommit till platsen och skryter om att han har dödat odjuret. De magiska kvinnorna återvänder och straffar honom med ett hänglås som de sätter fast i hans mun.
Många tycker att Mozarts musik är lätt att lyssna på. Den låter ofta glad och enkel och har starka känslor av allvar, sorg och smärta. Det märks faktiskt mest i Mozarts operor. Mozart var väldigt noga av sig att musiken aldrig fick såra örat. Vad han menade med det är att det aldrig får låta illa i någons öron.
Mozart var ett musikaliskt underbarn. Han skrev sitt första pianostycke när han var fyra år gammal. Han och hans syster Nannerl fick lektioner av sin far Leopold som också var musiker. De bodde i Österrike i en stad kallad Salzburg. Vid 13 års ålder fick Mozart plats i orkestern hos ärkebiskopen. Mozart komponerade redan då musiken själv. Han reste till Italien tre gånger och utvecklades då ännu mer. Tyvärr kom ärkebiskopen och Mozart inte överens så han blev avskedad och reste då till Wien för att leva som fri konstnär.
Mozarts ekonomi var inte den bästa och han hade svårt för att hålla ordning på sitt hushåll, eftersom pengarna alltid inte räckte till. Han blev sjuk och dog i december 1791. Mozarts sista år var som bäst för det vände med tex hans ekonomi, men det var tyvärr försent för han var redan sjuk.
Mozart skapade bara klassisk musik och åkte runt till olika ställen med sin far och syster. De åkte tillexempel till London och Paris ganska ofta och komponerade musik till fina teatrar.
Komplettering
Jämförelser mellan Mozart och Bach
Bach kommer från barockens tid. Bach var mer bra på orgelmusik än han var som tonsättare. Barocken fick sitt mest spektakulära uttryck i Operan. Det var ett försök för att återskapa det antika dramat. Operan skapades under barockens tid. Wienklassicismen spelade mest symfoni. Wienklassicismen hade balans och klarhet och antiken som ideal. Instrument som användes under Wienklassicismen var Hammarklaver, Violin, Tvärflöjt, Fagott och Klarinett. Under barockens tid var populära instrument Cembalo, Violin, Orgel och blockflöjt. Både barockens tid och Wienklassicismen använde antiken som ideal, men skillnaden var att dem spelade med olika instrument.
A Little Night Music - Wolfgang Amadeus Mozart
A little Night börjar väldigt högt med stråkinstrument det är mest fioler som dem spelar. Man kan också höra en basfiol och det ger den mörkare stämma. Man känner igen låten från filmer och den är väldigt populär i världen. I mellan åt går dem ned på lägre ton och sen upp igen högt. Låten är väldigt glad och man blir glad och peppad när man hör den. Låten innehåller också ett lugnt stycke där det är mest fiolerna som spelar. När låten spelar på en lägre ton spelas bara fiolerna och sen när refrängen kommer in så spelar både fiolerna och basfiolerna högt och tydligt tillsammans. Låten innehåller bara stråkinstrument och inga andra.
https://www.youtube.com/watch?v=ISwUxGa_fsY
Trollflöjten. http://www.ne.se/enkel/trollflöjten, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-25. Wolfgang Amadeus Mozart. http://www.ne.se/enkel/wolfgang-amadeus-mozart, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-25. http://www.mozartproject.org
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar