Etiketter

tisdag 11 februari 2014

Solenergi och vindkraftverk

Vinkraftverk : Vindkraftverk placeras där det är så öppen terräng som möjligt, för att vinden ska utnyttjas maximalt. På höjder, vid kustband och i havet finns oftast de mest vinkraftverk. Vindkraftverkets höjd påverkar också. Ju högre vindkraftverk, desto större möjlighet att effektivt fånga upp vindarna. Vinkraftverk fungerar enkelt, vinden sätter fart på vingarna, och då är det en generator som producerar el. 

Nackdelar med vinkraftverk är att de tar ganska stor plats. Vinden har mycket lågt effektvärde, vilket gör att det krävs många vindkraft. Man måste också få tillstånd till att sätta upp de olika vinkraften. 

Fördelar: Vind finns överallt så man behöver inte vara orolig över att det inte ska blåsa. Genom en ökad användning av vindkraft för vår energiförsörjning minskar vi utsläppen av koldioxid, svaveldioxid, kväveoxider, metan och andra ämnen som är skadliga för miljön

Solenergi: Solenergi kallas den energi som alstras från solen och är en av de energiformer som klassas som förnybar. När solen träffar solpanelerna så värms plattorna upp och producerar sedan el och värme in till huset eller vad man behöver det till. 

fördelar: Solenergi orsakar inga utsläpp vid drift och vid produktionen av solceller. 


Nackdelar: Nackdelarna är att det inte finns så mycket sol på vintern, så då är solenergi inte en så bra användning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar